Het gemaal ligt 1500m van het station Woerden en is per bus te bereiken. 

Neem lijn 123 of 143, halte Sluis of halte Kruipin (iets verder lopen).

 

Met de fiets en te voet is het gemaal bereikbaar via het fiets/voetpad tussen Woerden en Kamerik, er is ruim voldoende stalling bij het gemaal aanwezig.

Met de auto vanaf de A2 afslag Breukelen, richting Kockengen. N401 volgen tot de N212 (Ir.Enschedeweg), linksaf richting Woerden, na ruim twee kilometer rechtsaf richting Kamerik N405. Na 2 kilometer passeert u het gemaal, u kunt hier niet parkerenNa de S-bocht, 300 meter verderop, kunt u linksaf op de Rijndijk parkeren. U loopt 500 meter terug over het  fiets/voetpad aan de linkerkant van het water.

Vanaf de A12 volg de borden Woerden Centrum, na de tunnel onder het spoor door, linksaf en vervolgens over de brug rechts richting Kamerik. Na 500 meter kunt u rechtaf de Rijndijk op en daar parkeren. U loopt door over het fiets/voetpad in noordelijke richting langs de linkerkant van het water. U kunt niet bij het gemaal parkeren.

Het gemaal is gewoonlijk alleen op zaterdagochtend te bezoeken, maar voor groepen is het mogelijk andere afspraken te maken.

Groepen tot 10 personen kunnen een bezoek brengen voor 25 euro, grotere groepen betalen 50 euro. Hiervoor wordt een rondleiding gegeven, kunnen een aantal verhalen verteld worden en wordt de machine draaiend getoond; de bezoektijd is dan 60 minuten. Bij de machine wordt standaard uitleg gegeven over de werking en de functie in het waterbeheer.

Daarnaast kan naar keuze verteld worden over de geschiedenis van het gemaal, de geschiedenis in de wijdere omgeving rond het gemaal, de functie van de sluis en de betekenis daarvan voor de beurtvaart en de recente geschiedenis rond restauratie en de plannen voor de toekomst.

Op verzoek kan specifiek ingegaan worden op de technische achtergronden van de stoommachine, de ontwikkeling daarvan, het rendement enzovoort; dit vergt enig inzicht in techniek en is niet voor iedereen interessant.

Wij vragen hiervoor een extra vrijwillige bijdrage.

Er kan ook gezorgd worden voor diverse hapjes en drankjes, deze worden separaat in rekening gebracht.

 

LET OP, zolang de kolenloods nog niet herbouwd is zijn er geen toiletten!

Alle bedragen komen volledig ten goede aan het gemaal, de vrijwilligers werken allen volledig pro deo.

Adresgegevens

Stoomgemaal Kamerik-Teylingens
Mijzijde 1
3471 GM Kamerik

Stichtingsbestuur

Secretariaat: Fok de Wit
Cattenbroekerdijk 4
3446 HA Woerden

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Stoomgemaal Teijlingens

p/a Peter van der Horst
Oudelandseweg 28
3443 AC Woerden
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wordt vriend van het stoomgemaal en help mee met de aanschaf van een stoomketel.

Geef u op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en stort tenminste 25 Euro op rekeningnummer NL84 RABO 0157 0732 62 t.n.v. Stoomgemaal Teijlingens.

Het stoomgemaal ontvangt natuurlijk graag giften om de verdere plannen uit te kunnen voeren. De navolgende plannen zouden wij graag verwezenlijken:

  • aanschaf stoomketel; kosten inclusief plaatsing bedragen ongeveer 100.000 euro.
  • aankoop machinistenwoning; kosten onbekend.
  • open graven sluis; kosten afhankelijk van plannen HDSR. 1e fase verbeelding (water, namaakdeuren, windwerken en loopbrug) ± 50.000 euro.

Wilt u meer weten over schenkingen, kijkt u dan bij ANBI-status.