2009

Het gebouw met op de voorgrond de gedempte uitloop van het scheprad.

De kleine uitbouw uit 1907 is de plek waar de centrifugaalpomp en de elektromotor staan. Oorspronkelijk zat hier het scheprad. In het oude gebouw was ter hoogte van de linkerdeuren de ketel geplaatst achter de rechterdeur bevindt zich de transformatorruimte.

 2009

In de zijgevel van de machinekamer is achter het houten luikje, het aslager van het vliegwiel geplaatst (in het raam nog net te zien).

 

2009

Overzicht van de machinekamer.

De stoommachine ziet er nog goed uit. Wat bekend is dat de zuiger volledig vast zit. De kruk- en exentriekstangen zijn afgenomen. Ook de vacuum- en de voedingspomp zijn afgekoppeld.

Omdat alle onderdelen nog aanwezig zijn is de verwachting dat relatief makkelijk de machine weer lopend kan worden. De stoomschuiven staan waarschijnlijk nog op tijd.

 

2009

Hier is goed te zien dat de vacuumpomp en voedingspomp zijn afgenomen. Op de achtergrond de elektrische vacuumpomp om de centrifugaalpomp vol te kunnen zuigen met water.

2009

Het slakkenhuis van de door Pannevis geleverde centrifugaalpomp.

 2009

De schoorsteen is weliswaar opnieuw gevoegd maar  moet nog wel op hoogte worden gebracht.

 De omgeving van het gemaal is een oud Hollands polderlandschap.

 

Officiele oplevering nieuwe stoommachine 1907 met het waterschapsbestuur, de constructeur en de leverancier

 

Waterschapsbestuur, machinist Van Vliet (2e van rechts) en de veldwachter. Deze foto is in ieder geval van na 1917, want er is elektriciteit, overigens alleen met draaiende machine. Rechts in de hoek de generator die via een riem aan de pompas werd verbonden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dezelfde groep buiten met op de achtergrond de echtgenote en haar zuster van de machinist

 

22 augustus 1912, feestelijke ingebruikname van de nieuwe betonnen sluis

 

1939, nog met de originele schoorsteen en de seinmast voor de andere gemalen (Mijzijde, Houtdijken en Gerverscop) waar de vlag of lamp in hing bij spuien. Er is nog geen fietspad aan de westkant.

1977, noordzijde, het fietspad is zichtbaar. De machinistenwoning brandde zes jaar later af en werd vervangen door een niet passend nieuw huis. De toegang tot de sluis laat zien dat de sluis is volgegooid met grond en puin.

 

1977, zuidzijde